Flipperek

A számítógépes játékok előtt óriási népszerűségnek örvendtek a flipperek. Az angolszász pinball elnevezés sejteti a flipper lényegét: a karok (pin) szerepét. Alapesetben egy lejtő asztalon kell a guruló fémgolyót két 3-7 centis karral mindig visszalöknünk. A gravitáció lehozza a golyót felénk, mi pedig a karok segítségével visszalőjük.

A flipper gyökerei egészen egy tizennyolcadik századi szalonjátékig, a bagatelle-ig nyúlnak vissza. Ebben a francia nemesek egy kis dákó segítségével igyekeztek a golyót egy táblán elhelyezett lyukakba juttatni. Akkor vált önálló játékká, amikor 1870-ben egy cincinatti játékgyártó a dákót kicserélte egy rugóval működő karra. Az újabb mérföldkő az volt, amikor feltalálták a csalásokat megnehezítő 'tilt' rendszert.

Az 1950-es években volt a flipper aranykora. Az 1960-as években sok újítást vezettek be, mint a ledőlő célpontokat, különféle ugratókat és egy javított pontszámlálási rendszert, ami azt is lehetővé tette, hogy ketten vagy akár négyen játsszanak egy gépen. A '70-es évek végétől kezdve a flipper elektronikussá vált. A reléket chipek váltották fel, az alkatrészek megbízhatóbbak, könnyebbek, egyszerűbben gyárthatók és karbantarthatók lettek.

Mára már nem csak szórakoztató eszköz, hanem sportkellék is a flipper, amelyekre komplett történeteket kreálnak, a legújabb mozifilmek, tv-sorozatok az ihletadók a grafikai megjelenítésnél. Európában egyre több versenyt szerveznek, nálunk is egyre nagyobb tradíció megrendezni a HPO-t (Hungarian Pinball Open), amin Európa összes országa képviselteti magát, kb. 200 játékos játszik ezen a nemzetközi versenyen. A legtöbb gépen lehetséges többjátékos módot indítani, így egymás után játszik minden egyes menetet a 4 játékos. Rutinosok az elért pontokkal bevéshetik a nevüket a rangsorba, ezzel is motiválva a többieket a még jobb játékra.

Mivel erős versenyszellem is társul a flipperezéshez, a legjobbak megmérettethetik magukat az Európa bajnokságon és világversenyeken is. Érdekesség, hogy 2011-ben a francia és 2012-ben a spanyol EB-n is magyar játékosok hozták el az aranyérmet. Szalai Krisztián, Horn László, Zsifkovics Zoltán, Solymosi Gábor képviselte kis hazánkat. Az Egyesült Államok flipperezői is tisztában vannak azzal, hogy Magyarország flippernagyhatalom, nem utolsó sorban a második legnagyobb magánygyűjtemény is az országban ékeskedik. Több magyar játékos is rendelkezik nemzetközi versenyen elért dobogós eredménnyel, olyanok ők, mint Kane a Kung-fuból - feltűnnek valahol, és körülöttük megfagy a levegő, amikor a flipper elé állnak, mintha éreznék a gép lelkét.

Első körben érdemes kicsiben kezdeni, erre megfelelő alkalmat kínálnak a hazai rendezésű flipper versenyek, a 15 éve működő Magyar Flipperklub Egyesület és az egyre több városban megalakult sportklubok segítenek a műkedvelőknek.

Manapság magánemberek is előszeretettel díszítik irodájukat vagy lakásukat egy-egy darabbal, ám a tömegek még mindig kocsmákban, játéktermekben hódolnak szenvedélyüknek.

Termék kínálat

Super Chexx 40th Anniversary Hockey

Super Chexx Hockey Pro

Super Kixx Pro

Magic 7 Key

Roll a Ball Set

Skill Shooter

Twin Star Crane

Deadpool

Elvira

Foo Fighters

Godzilla

Guardians of the Galaxy

Iron Maiden

James Bond

Jaws

John Wick

Jurassic Park

Led Zeppelin

Rush

Star Wars

Stranger Things

The Avengers: Infinity Quest

The Mandalorian

Venom

Art Blade Avengers Infinity Quest

Art Blade Godzilla

Art Blade The Mandalorian

Godzilla Premium Playfield Protector

James Bond Pro Playfield Protector

Jurassic Park Shooter Knob

Shaker Motor

Star Wars Art Blade Set

Stern Insider Connected Kit (PRO)

Stern Pop Bumper

UV Light Kit Stranger Things Pro

IDarts

Touch Blue Edition

Super Bike 3

EXPORT LED csocsó asztal

First Pool Black Table

Roby Professional csocsó asztal

Sport Revolution ITSF

Summer Cover csocsó asztal

TRIOTECH Storm

Airhockey Skate

Airhockey Storm 8

TOURNAMAXX

A Tournamaxx Kft. 2008-ban alakult, fő tevékenységünk a szórakoztató játékautomaták bérbeadása, üzemeltetése és értékesítése. Kínálatunkban megtalálhatóak a szabadidős, ügyességi és sportjátékok is, mint például flipper, asztali foci, darts, biliárd, és még sok más. Az általunk forgalmazott gépekhez szerviz- és alkatrészellátást biztosítunk.

KAPCSOLAT

Tournamaxx Kft.

1107 Budapest
Mázsa u. 3.

Tel: +36 1 363 6342
Mobil: +36 30 348 7 348
E-mail: info@burukft.hu

9700 Szombathely
Hajnóczy u. 30.

Tel: +36 94 342 222
Mobil: +36 30 629 3376
E-mail: info@burukft.hu